Sweet & Spicy Mayo Prawn...

7:26:00 PM 2 Comments A+ a-



Salam semua apa khabar, hope sehat selalu...ni first time Millo upload gambar masakan Millo..hahaha sebab ni la festime masak kakakaka....amik resipi ni pun dari blog love2cook cuma ada la millo tukar sikit hehe...
mintak maaf sebab gambar tak menarik or purfect...tangan xde skill nak jadi potograper...jadi cooker insyallah hahaha...

Ni pic untuk family dinner semalam...semalam we all wat surprise for Father's Day...
sadly but true my dad sikit pun tak ter-surprise..sedih !!!

Kat sini Millo g taw pe yang Millo letak kat dalam udang tuh...


Ramuan A: 

1kg udang dibuang kulit dan dibelah blkang
1tbsp tepung jagung
1tbsp  sos tiram
1 biji telur
1 tsp garam

Ramuan B:

minyak masak secukupnya
2 cm halia
2 biji bawang besar (ikut kesukaan)
10-15 biji cili padi (nk pedas letak bnyk2)
3-4 tbsp sos cili /sos cili thai (nak campur pun boleh)
1tsp kicap manis
1/2 cawan air
sedikit garam
1 tbsp mayonnaisse

Cara2:
1. Gaulkan semua bahan (A) dan biarkan selama 15-20 minit
2. Goreng udang yang diperap tadi sampai kekuningan
3. Panaskan minyak dan tumis bawang, halia dan cili padi sehingga wangi
4. Masukkan sos cili dan kicap manis kacau kemudian masukkan air. Tunggu       hingga mendidih dan masukkan udang.
5. Akhir sekali letakakn mayo dan sedia tuk dihidang...:D

Hehehe perasan macam ahli master chef plop kekeekek....^_^