Followers

Saturday, November 17, 2012

Teater Tun Siti Hasmah - Dari Hati Seorang Perempuan

Assalamualaikum, walaupun story ni dah lapuk but still 
nak share dengan korang semua pengalaman I pergi tengok teater 
Tun Siti Hasmah dekat Istana Budaya tempoh hari.
 I g tengok on the first day ditayangkan, sangat berdebar ok kat luar sebelum dijemput memasuki panggung. Teater ni dipentaskan dari 9 - 19 November 2012. For me the reason sebab i tak sempat pergi tengok teater Tun Mahathir so bila dapat tahu yang akan dipentaskan teater Tun Siti Hasmah terus i book ticket kat ticket2u.biz hahaha.... Memang pada awalnya watak Tun Siti Hasmah tu dipegang oleh Erra Fazira tetapi diatas sebab2 tak dapat dielakkan akhirnya watak heroin digalas oleh primadona berkarisma EJA. Sangat suka dia belakon, coz kita boleh rasa lakonan Kak Eja sangat matang and she is very committed with her work. Nampak seriusnye beliau waktu mainkan peranan tersebut. Respect.

Lisa Surihani sangat comel, hehehehe.... antara pelakon-pelakon yang menjayakan teater tersebut ialah Dira Abu Zahar - Marina, Nazim Othman-Tun Mahathir (muda), Esma Danial - Tun M (PM), Ann Abdullah, Azizah Mahzan, Mahmud Ali Bashah dll...

Terbaik pasal pementasan tu, (oke aku citer sebab aku tengok teater Tun M dlm utube diorang blakon kat pentas je) pengarah dia bijak menggunakan keseluruhan sudut ruang dalam dewan. Tak ada satu sudut pun yang dibiarkan..even laluan orang masuk pun diorang guna untuk lakonan... memang 2 thumbs Up lah !!!

Teater Tun siti Hasmah mengisahkan apa yang dirasakan oleh seorang isteri bekas pemimpin tertinggi sepanjang perjalanan hidup diorang bergelar doktor, lepas Tun M involve with politics, kene buang kerja, bukak klinik sendiri, jadi Senator, Menteri Pendidikan, Perdana Menteri Malaysia ke-4 sampai la sekarang...

Kalau wanita lain bermadu suami dengan wanita lain pun dah pecah rumah, dah jadi mandrem, kes bomoh bagai , boleh tak kita bayangkan perasaan Tun Siti Hasmah yang terpaksa bermadu suami dengan rakyat, selalu jarang bersua muka dengan suami dia. Apa perasaan bila si suami terpaksa bekerja keras untuk memajukan bangsa dan negara, dan si isteri hanya melihat orang lain mencaci maki, mengata dan menfitnah setiap pengorbanan yang suami dia lakukan. Fikir2lah, tak semua wanita setabah Tun Siti Hasmah :)



With Kak Eja yang Gojes =)



best part with her, kita boleh sembang macam kawan , even dia anak Dato' :)



No comments:

Teater Tun Siti Hasmah - Dari Hati Seorang Perempuan

Assalamualaikum, walaupun story ni dah lapuk but still 
nak share dengan korang semua pengalaman I pergi tengok teater 
Tun Siti Hasmah dekat Istana Budaya tempoh hari.
 I g tengok on the first day ditayangkan, sangat berdebar ok kat luar sebelum dijemput memasuki panggung. Teater ni dipentaskan dari 9 - 19 November 2012. For me the reason sebab i tak sempat pergi tengok teater Tun Mahathir so bila dapat tahu yang akan dipentaskan teater Tun Siti Hasmah terus i book ticket kat ticket2u.biz hahaha.... Memang pada awalnya watak Tun Siti Hasmah tu dipegang oleh Erra Fazira tetapi diatas sebab2 tak dapat dielakkan akhirnya watak heroin digalas oleh primadona berkarisma EJA. Sangat suka dia belakon, coz kita boleh rasa lakonan Kak Eja sangat matang and she is very committed with her work. Nampak seriusnye beliau waktu mainkan peranan tersebut. Respect.

Lisa Surihani sangat comel, hehehehe.... antara pelakon-pelakon yang menjayakan teater tersebut ialah Dira Abu Zahar - Marina, Nazim Othman-Tun Mahathir (muda), Esma Danial - Tun M (PM), Ann Abdullah, Azizah Mahzan, Mahmud Ali Bashah dll...

Terbaik pasal pementasan tu, (oke aku citer sebab aku tengok teater Tun M dlm utube diorang blakon kat pentas je) pengarah dia bijak menggunakan keseluruhan sudut ruang dalam dewan. Tak ada satu sudut pun yang dibiarkan..even laluan orang masuk pun diorang guna untuk lakonan... memang 2 thumbs Up lah !!!

Teater Tun siti Hasmah mengisahkan apa yang dirasakan oleh seorang isteri bekas pemimpin tertinggi sepanjang perjalanan hidup diorang bergelar doktor, lepas Tun M involve with politics, kene buang kerja, bukak klinik sendiri, jadi Senator, Menteri Pendidikan, Perdana Menteri Malaysia ke-4 sampai la sekarang...

Kalau wanita lain bermadu suami dengan wanita lain pun dah pecah rumah, dah jadi mandrem, kes bomoh bagai , boleh tak kita bayangkan perasaan Tun Siti Hasmah yang terpaksa bermadu suami dengan rakyat, selalu jarang bersua muka dengan suami dia. Apa perasaan bila si suami terpaksa bekerja keras untuk memajukan bangsa dan negara, dan si isteri hanya melihat orang lain mencaci maki, mengata dan menfitnah setiap pengorbanan yang suami dia lakukan. Fikir2lah, tak semua wanita setabah Tun Siti Hasmah :)



With Kak Eja yang Gojes =)



best part with her, kita boleh sembang macam kawan , even dia anak Dato' :)



No comments: