DAY 2: HONG KONG DISNEYLAND & AVENUE OF STARS HONG KONG

2:34:00 PM 0 Comments A+ a-

Bersambung untuk hari kedua, kami ke Disneyland Hong Kong... Yeaa!!!

Dari hotel kami yang terletak di Tsim Sha Tsui, kena ambik train menuju ke Central Station. If korang stay di Tsim Sha Tsui boleh ikut route ni:

Tsim Sha Tsui MTR - Central station - Tung Chung Line (menghala ke Tung Chung) - Disembark at Sunny Bay - ambil Disneyland Resort Line - Sampai

Suasana dalam Disneyland train


Mesin redeem tiket untuk online purchase (sorry gambar blur, snap pakai phone je)

Dah sampai tu apa lagi kita photo stop la dulu kan. Waktu beroperasi untuk Disneyland Hong Kong adalah dari 9am - 9.30pm. Disebabkan terlalu excited, kitorang sampai terawal sejam. So kami pergi redeem entrance ticket dulu dekat mesin yang disediakan.


Ni la Tiket kitorang. Sebab waktu ni Disneyland buat promo 10 years Anniversary so kitorang dapat free meals

Masa dekat entrance tu akan ada orang untuk check beg kita. Macam aku, aku bawak botol air je so dia tak tahan. Makanan junk food dalam Disneyland agak pricey, my suggestion kalau bajet RM80 just cukup untuk makan sahaja. Keychain Disneyland antara termahal aku pernah jumpa. Keychain start dengan harga HKD78 ke atas. Pen Disneyland lebih kurang HKD38, Fridge Magnet HKD50 keatas... Actually kalau korang rasa takut tak cukup duit if tershopping banyak di Disneyland. Korang boleh decide je dulu nak beli yang mana sebab nanti masa dekat airport akan ada Disneyland kiosk. so sama je harga dekat airport dengan Disneyland itself. Aku enjoy shopping dekat airport sebab 1) salesgirl & cashier lebih ramah dan murah senyuman, 2) Selected items so easy untuk kita pilih. Macam t-shirt, aku suggest better beli dekat Disneyland ok :)






Make sure sebelum nak masuk ke Disneyland ni, semak jadual pertunjukan terlebih dahulu. Sebab nanti akan ada Parade dimana semua watak-watak dalam cerita Disney akan berarak. So ni lah masa terbaik korang untuk snap seberapa banyak gambar yang boleh. 





Disneyland ni senang cakap sesuai untuk semua peringkat umur dari 2 tahun hingga warga emas. Tempat makan pun banyak dan ada restoran yang dikhaskan untuk MUSLIM, so jangan risau. 

Datang sini jangan lepaskan peluang untuk enjoy kesemua ride yang diorang tawarkan antaranya Jungle River Cruise, Raft to Tarzan Treehouse, Tarzan Treehouse. Ikut pengalaman kitorang best sebab boleh rileks enjoy cruise dan rehatkan kaki yang sakit.

Untuk anak-anak korang boleh bawa ke Fantasyland sbb kat sini semua ride dia slow motion contohnya Cinderella Carousel, Dumbo the flying elephant, even ada sesi bergambar bersama Sofia the First untuk anak2 korang. (I have no idea of who is Sofia the First until I'm at the Disneyland)... sign*

Macam kitorang, once enter the themepark terus Q untuk naik keretapi dari Mainstreet USA ke Fantasyland. 

Train station @ Fanstasyland

Dekat sini jangan lupa masuk rumah Pooh sebab ada Mickey's PhilharMagic, The Many Adventure of Winnie The Pooh and of course Sleeping Beauty Castle.

Berita baik untuk korang yang jenis suka collectible items Disney's characters, kat sini ada macam fair gitu. So korang boleh beli or exchange dengan ahli-ahli yang lain untuk batch yang korang idam-idamkan tu okey!!!

Then kitorang terus ke Tomorrowland naik roller coaster dia yang superlaju tu (Hyperspace mountain)... hahaha. Settle naik permainan di Tomorrowland kami ke Toy Story Land pulak. 
Slinky Dog Spin... 
RC Racer @ Toy Story Land

Wajib naik masa dekat Toy Story Land adalah RC Racer, Slinky Dog Spin, and Toy Soldier Parachute drop. Next attraction is Mystic Point. Seriously aku tak pernah tengok cerita ni..ada ke??? hahaha 
Recommended ride is Mystic Manor. Wajib masuk dan enjoyyy!!! 

Mystic Point...
Lepas tu kitorang pergi makan free dekat Explorer's club Restaurant dekat je dengan Mystic Point. (Pass kitorang dapat free meals). Makanan dia biasalah Indian food but rasa not bad dan paling penting korang tak sakit perut after that. Lastly kitorang ke It's a Small world dan Mat Hatter Tea Cups.  

Untuk yang berjiwa kental dan sukakan aktiviti lasak, sejujurnya Disneyland bukanlah tempat anda. Aku suggest korang ke Oceanpark Hong Kong sebab disana lebih banyak ride untuk golongan dewasa. Kitorang tour whole Disneyland ni dalam masa 8 jam. Nak shopping pun, for me sini tak berapa sesuai untuk beli souvenir ke adik kakak jiran sebab MAHALLL!!!! Cuma syukur sebab grab jugak sehelai t-shirt Disneyland untuk diri sendiri sebagai kenangan. Pukul 5.45pm macam tu dah keluar sebab bosan.

So tak nak buang masa kami amik train ke Avenue of Stars Hong Kong. Waktu kitorang pergi ni Avenue of Stars tutup so tak banyak tapak tangan untuk di-snap. Tapi biasa la orang berjiwa kental macam aku dgn kawan aku ni, kitorang gigih jugak nak pergi sbb alang-alang dah sampai kan. So dapat lah enjoy night view Hong Kong pada waktu malam dan syukur Alhamdulillah sepanjang hari kami di sana tak hujan. 


Untuk makluman korang, Hong Kong ni nampak macam sejuk, tapi sebenarnya panassss. Sebab disana bangunan tinggi-tinggi jadi faham-faham la kenapa angin tu tak berapa nak rasa. Ada few people yang aku jumpa semasa kat Hong Kong, diorang selalu pesan jangan datang HK waktu musim panas sebab cuaca kat sini tersangatlah panas boleh bawa demam.

Untuk transportation macam previous entry kami dah beli kad Octopus ni dengan harga HKD150 then aku topup lagi HKD100 untuk kegunaan harian. 

Sekian story untuk hari kedua di Hong Kong... Please jangan tanya berapa kami spent dekat Disneyland hahaha... ^_^

Day 1: Victoria Peak Tram, Madame Tussauds & Sky Terrace 428 Hong Kong

1:45:00 PM 2 Comments A+ a-

Assalamualaikum and good afternoon... Ok entry ni nak cerita pasal trip ke Hong Kong last week. Aku ke Hong Kong kali ni berdua je dengan BFF i oll which is Cik Yoyet. Asal plan kami pergi berempat, tapi atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan kami pergi berdua je. Dari KLIA2 ke Hong Kong mengambil masa lebih kurang 4 jam penerbangan menaiki Redha AirwaysKitorang beli tiket flight ni dari tahun lepas bulan Ogos macam tu. Harga seorang untuk flight return RM270. Bagi aku memang sangat murah sebab susah nak dapat tiket Hong Kong semurah itu.



Flight kami dijadualkan penerbangan pada pukul 8.45pagi dan sampai di Hong Kong Airport pada pukul 1.30pm.

Syukur Alhamdulillah trip kami Allah SWT hantar orang-orang yang baik. Ada saja Malaysian yang datang dan tegur dari hari pertama sampai last day di Hong Kong. Di airport ni kami beli Octopus Card dengan harga $150. $50 untuk harga kad, $100 adalah jumlah yang korang boleh guna untuk naik train, bas, beli barang dekat convenience store. Total amount aku topup untuk kat Octopus ni $300 dan baki korang boleh claim semasa hari terakhir korang di sana. Aku claim masa kat Terminal 1 dekat station kereta api diorang, kat situ ada kaunter Octopus Kad. :D

Hong Kong International Airport

Disebabkan hotel kami kat Chungkin Mansion so aku dan Dayah decided ambil bas je ke Jordan. Bas number A23 dan fees dia $39 seorang. Bas dari airport direct ke Tsim Sha Tsui ade je, nombor bas tu A22. Kalau korang nak ambil train pun tak de hal sebab masa akan jadi lebih cepat. Harga seorang dewasa dari airport ke Central station $100/ seorang.

Tapi nak pesan awal-awal kawasan Tsim Sha Tsui ni dah tak ramai Chinese sebab dimonopoli oleh orang dari Pakistan, Bangladesh, Filipina dan orang kulit gelap. So memang sangat mudah mencari makanan Halal (Pakistan & Indian food). Aku pada awalnya memang tak tahu pasal ni sehingga kami menjejakkan kaki ke kawasan tersebut. Aku book hotel tu sebab mudah nak ke tempat- tempat tarikan pelancong dan makanan Halal. Bila dah nama pun backpackers haruslah tawakal pada Allah SWT. Syukur Alhamdulillah, kami Allah pelihara dari sebarang bahaya dan kecelakaan. 


Sesudah check-in kitorang ambil train dari Tsim Sha Tsui ke Central Station (6 minit). Dari Central station kena la menapak sikit dalam 20 minit nak ke Peak Tram Lower Terminus on Garden Road. Sebab aku jenis tak suka kecoh-kecoh, berebut bila travel so aku pre book tiket Madame Tussaud + Peak Tram + Sky Terrace awal-awal lagi. Bila kat sana dah tak perlu buang masa beratur nak beli tiket. =)

Peak Tram ni for me biasa saja. So bila dah sampai dekat atas tu kitorang terus ke Maddame Tussauds nak jumpa abang Jonny Depp ai olls. 

Obviously he is not as tall as i imagined... Luls

Dalam ni ada banyak celebrities dan tokoh-tokoh terkenal antaranya Michael Jackson, Queen Elizabeth, Mahatma Gandhi, Angelina Jolie, Brad Pitt, Obama, IronMan, the Hulk, Madonna, Lady Gaga, Taylor Swift dan ramai lagi... 



Tak ketinggalan paling banyak semestinya artis Hong Kong sendiri. Next kami naik ke Sky terrace sebab masa ni kabus tebal dah nak melitupi sebahagian bangunan di Hong Kong. So apa lagi cepat2 la snap gambar before terlepas peluang keemasan. 


So far ok la aku enjoy je jenjalan tempat orang sebab dah bayar kan nak masuk sini... :)
Kalau datang sini memang wajib naik Peak Tram sebab sejarah British ada disini. Reason aku nak naik sebab nak rasai pengalaman naik Victoria Tram ni dan ....

tara... Hard Rock Hong Kong

Sadly masa aku datang tak ada baju t-shirt yang lawa so I tak beli... For me tak berbaloi nak buang $150 untuk sehelai kain nipis. Ada t-shirt yang kainnya elok tapi design tu tak berkenan di hati... apa pun it's ok sebab esok nak ke Disneyland..Yeaaa!!!


Hong Kong Sky Terrace 428
Dengan itu, maka berakhirlah lawatan kitorang untuk Day 1 ke Victoria Peak, Madame Tussauds dan Sky terrace 428. 

Doakan aku rajin nak karang pengalaman untuk Day 2 sebab ada cerita pasal Disneyland dalam tu...=)

Day 4: Kyoto City

5:02:00 PM 2 Comments A+ a-

Hari ni aku nak cerita pasal day-trip ke Kyoto. Perjalanan menaiki train dari Osaka Shin station ke Kyoto mengambil masa lebih kurang 35 minit. kami naik Haruka train yang tiketnya kami beli dekat JR office di Kansai International airport masa first day sampai. 

Tip kalau korang ada ICOCA card, tak perlu beli Kyoto Pass sebabnya amik train lebih menjimatkan masa untuk melawat seluruh Kyoto dalam masa sehari. Kalau ambil bas korang boleh menikmati view, tetapi kuranglah tempat-tempat menarik nak dilawati dalam masa sehari. 
Disebabkan aku tak tahu hal ni so aku dan geng terbeli kad Kyoto ni..burn duit kami. So jangan buat perangai macam ni ok.

Adalah lebih baik kalau korang cari Tour guide free kat Kyoto so lebih banyak masa dapat dijimatkan. Tapi selalunya kena book awal dan bergantung pada tarikh korang nak datang tu. Selalunya service diorang free tetapi makanan diorang korang kene la sponsor..paham2 la adat la kann... Dia tak mintak service charge pun dah kira bagus.

Tempat pertama kami lawati adalah Arashiyama Bamboo Forest. Dari Kyoto station ambik train San In Line dan turun di Saga Arashiyama Station. Tempoh perjalanan dalam 40 minit macam tu... so keluar je dari station maka sila lah menapak ke bambbo grove tu..tak de la jauh sangat dalam 20 - 30 minit berjalan kaki. 


Dekat sini kalau korang ade photographer bolehlah ambil gambar lawa-lawa. Kawasan dia sunyi dan tenang sebab dalam tu ade tokong. For me tak de la best sangat pun jenjalan kat sini sebab aku jiwa remaja. Bagi aku best kalau masuk Universal Studio gitu haha... But again if you guys suka ketenangan, Kyoto is the best place for you. 

Next.... Fushimi Inari Taisha...
Dari Arashiyama Bamboo Grove tu korang ke Arashiyama Station then ambil train Hankyu Arashiyama Line ke Katsura lepas tu tukar train Hanyku - Kyoto line ke Kawaramachi Station. Lepas tu tukar lagi train kat Gion station untuk ke Fushimi Inari Station. Keluar je station terus nampak pintu gerbang kaler oren ni... hehehe



Dah puas ambil gambar kat dalam ni kitorang jalan dan beli kuih kacang dia..sedap tapi aku tekak Melayu. Bila orang Jepun yang buat aku rasa perit tekak untuk telan. Tapi takoyaki dia memang sedap hahaha. Takoyaki kena pilih yang Octopus sahaja dan cakap kat diorang korang tak nak kuah dia... letak mayo je cukup

Then kami ke GION. Bandar geisha, tapi aku xde jumpa geisha pun sebab time pun dah nak malam so lapar. Kitorang spend 2 hours to find the Halal restaurant sebab asyik sesat je. So mood nak menjelajah Kyoto terpaksa ditunda ke tahun yang lain pulak bersama orang lain la kot hahaha....

Kalau dah kat Kyoto ni jangan lupa singgah Starbucks beli collectible mug Kyoto...Nice for collection u olls...


Senang cerita bila korang travel sendiri tanpa tour guide ni sila banyak bersabar sebab tempat tu bukan tempat kita dan bersyukur kalau each one of you ada kebolehan masing-masing. Teamwork sangat penting bila travel style gini. Esok nya kami ke Kota Osaka buat kali terakhir untuk membeli-belah. 

Hasil rembatan antaranya kasut keluaran Onitsuka Tiger, Casio G-Shock, sarung tangan baru, perfume untuk makcik aku, yang lain tu aku beli coklat dekat airport untuk staff kat tempat kerja.
Alhamdulillah Osaka berjaya ditawan dalam masa 5 hari... ^_^

Day 3: Universal Studio Japan

4:09:00 PM 4 Comments A+ a-

Assalamualaikum u olls... lama tak update sebab sibuk plan nak ke Hong Kong last week. Ok this entry aku cuba untuk cerita pengalaman berharga semasa di USJ (30 January 2016). Ingat kan kisah salah date untuk tiket masuk tu?? hehehe

Ok kami gerak dari hotel dalam pukul 10am sebab semua dah letih sangat-sangat asyik berjalan je 2 hari lepas. So dari hotel kami ke Universal Studio takde la jauh sangat. Dalam 30 minit lebih naik train dah sampai, so apa lagi terus la snap gambar kan. Ok kami tak beli tiket masa kat USJ tetapi beli awal2 dekat Holiday Tours at Tesco Ampang. Harga tiket dalam RM260/dewasa. Agensi lain yang menjual tiket ni adalah JTB Malaysia Cadangan aku pergilah ke tempat-tempat themepark macam ni pada hari biasa dan bukan hari minggu untuk elak dari beratur panjang. 

Lepas selesai snap gambar kat pintu gerbang USJ, kitorang pun beratur nak tengok Terminator 2:3D. Ala lebih kurang Shrek kat USS jugak but this one ade sesi tembak menembak dengan Alien (muka mat salleh tapi cakap Jepun). Sebaik sahaja selesai dengan Terminator kami ke The Amazing Adventure of Spiderman 4K3D. Ride ni paling aku enjoy sebab best keluar api bagai depan muka. Mohon shave misai Wak doyok anda kalau tak nak kes misai terbakar sebelah..:D


Tak habis kat situ, kawasan Hollywood ni ada banyak ride dan show attraction yang best antaranya Shrek 4D. Even aku dah besar panjang, Shrek adalah kartun kesukaan aku so harus lah masuk dan alami sendiri dia naik kereta kuda kan..!!! Memang enjoy sangat-sangat masa kat Universal Studio ni... 

Untuk makluman semua, waktu menunggu sebelum nak naik sesebuah ride sangatlah mengambil masa, paling cepat sejam. Bayangkan waktu kitorang pergi tu winter hahaha... ride ketiga kami adalah Hollywood Dream-The ride Backdrop roller coaster. Haa jangan tak tahu nak terkeluar jantung jugak la naik benda ni... but it all went well after that.

Tips: Please wear a comfortable shoes untuk berjalan sebab In Shaa Allah korang akan sakit kaki bila berjalan banyak. Masa masuk please grab map untuk memudahkan korang pn attraction mana nak masuk dulu. Again, waktu menunggu untuk ke satu-satu ride sangat menduga iman. I bought M&M's along so boleh munch while queuing up :)

Then kami terus ke Wizard World of Harry Potter sebab waktu dah gelap dah time tu... sebelum nak sampai ke sekolah diorang ni kita akan lalu kawasan ......

taraa... ni haa kawasan kereta Mak Ron jatuh tersadai 
Adalah tidak seronok kalau korang bukan peminat filem-filem keluaran Universal Studio sebab kat sini semua attraction-nya dibina berdasarkan filem-filem Box Office diorang. Bagi aku yang memang follow Filem Harry Potter dari tahun 2000 of course this is the main reason i came here. Korang sila siap seberapa banyak duit sebab kat sini diorang jual semua prop dalam filem Harry potter macam wand (kayu sihir), tie, Cape according to each class in Hogwards, mugs (1500 Yen), topi yang boleh bercakap tu, frog.... anything u name it semua ada dalam kedai-kedai kat sini untuk dibawa balik sebagai koleksi. Cuma coklat kat sini memang tak Halal sebab kitorang dah tanya...huhuhu


Kitorang sempat ke attraction terakhir iaitu JAWS. Best kat sini sebab tak perlu tunggu lama dan terus enjoy the boat ride...sadly kat Japan tak boleh nak record video or snap gambar masa atas boat. Orang Jepun sangat menitik beratkan soal keselamatan. Pengalaman naik boat lepas tu kena serang dengan Jerung2 gergasi yang gilakan darah memang best...dapat pulak tukang story muka kecut je jumpa jerung memang kelakar. So ride ni jangan korang lepaskan bila dah jejak kaki kat sini. 
Kitorang tidak berkesempatan nak masuk Jurassic park sebab dalam renovation time tu. 

This picture taken from flickr...
Kami akhiri malam terindah dekat USJ dengan beli buah tangan untuk saudara mara... Standard harga 1 keychain masa aku pergi January lepas 600 -800 Yen/ piece. 
So untuk korang yang nak kesana aku sarankan bawak duit banyak -banyak kalau nak shopping. Lagi pun bukan nak datang selalu kan...hehehe

Day 2: Osaka City Tour / OSAKA Day Pass

2:45:00 PM 2 Comments A+ a-


Assalamualaikum semua... 

Sepatutnya hari kedua (29 Januari 2016) ni kami ke Universal Studio Japan tetapiiii.... nobody yang notice tiket tu tarikh 30 Januari baru boleh masuk. Hahaha.. Disebabkan dah tak boleh masuk, and time pun dah lepas pukul 12 tengahari, kami terus ke Osaka Shin Station untuk beli 1 -Day pass Osaka. Harga pass ni 2300 Yen tapi korang boleh pusing satu Osaka dengan pass ni. Paling best dan sangat menjimatkan kerana kebanyakan attractions kat Osaka ni masuk adalah percuma. All you need to do is simply show your Osaka Pass. 
Yang kiri tu 1 Day pass dan yang kanan 2-Day pass.. Sumber Mr. Google


Kebaikan mengunakan Osaka Day Pass:

1) Korang boleh guna kad ni untuk naik train percuma dari 1 point ke point yang lain. 

Tips nak naik train ni korang kene naik train Osaka Loop Line. Kalau kat Malaysia macam monorel gitu. Kalau anda adalah pecinta kepada pengangkutan awam di Malaysia, InsyAllah tak susah nak guna train di Osaka. Just guna warna kod pada train untuk ke satu-satu tempat. Pass ni jugak orang boleh guna untuk naik bas yang disediakan. 

2)   Korang boleh masuk ke 28 tempat menarik dia Osaka dengan PERCUMA !

Gila tak best, 28 tempat tu... tapi aku cadangkan sila beli 2-Day pass (3000 Yen) sebab sangat-sangat berbaloi dan korang ada lebih masa untuk ke sesebuah tempat lawatan. Kenapa aku cakap macam tu, sebab aku ada pengalaman. Terutama sekali kalau melancong waktu Winter macam aku pergi ni, lebih kurang pukul 6.30pm dah malam. Tapi Osaka pada waktu malam tersangatlah cantik. 

3) Korang boleh dapatkan Tawaran Istimewa !

Masa korang beli Osaka day pass ni nanti, setiap tiket akan diberi 1 booklet. Dalam booklet ni ada kupon "TOKUx 2". So koyak kupon ni dan dapatkan segala souvenir yang korang rasa nak beli untuk saudara mara. Jimat duit kan !!!

4) Korang jugak akan dapat Keistimewaan dengan Osaka Pass

Bila korang bershopping atau makan di kedai-kedai terpilih, jangan lupa untuk tunjuk saja Osaka Day pass atau kupon "TOKU x 2" so akan ada keistimewaan untuk korang. 


Masa untuk meneroka Osaka


Dalam Osaka Suijyo Aqua bus
Lepas dapat Osaka Pass tu kami terus ke OAP Pier dan try Osaka Suijyo Aqua Liner Bus (harga kalau xde Osaka Pass: 1700 Yen/seorang). Lebih kurang Cruise Tasik Putrajaya jugak la feeling dia. Korang akan merasai pengalaman selama 60 minit berada dalam kapal cruise ni menyusuri Sungai Okawa. So korang akan nampak bangunan-bangunan kerajaan, Osaka Garden, dan jambatan dan turun di Osaka Castle

Kebetulan hari kedua kami di Osaka ni hujan sepanjang hari + winter + angin. So mohon maaf gambar tak banyak sebab nak berjalan dari pier ke Osaka Castle dekat 20 minit, so dah masuk dalam Osaka Castle aku banyak duduk je sambil tengok samurai kat TV.

Osaka Castle ni dah dijadikan muzium, so korang masuk dalam ni boleh la menghangatkan badan, tengok view yang cantik dari tingkat tertinggi istana ni dan belajar sejarah Istana ni. Kawasan yang bersih, cukup luas dan istana ini dikelilingi air. Recommended sangat untuk korang pergi terutama sekali bila musim bunga April ni. 

Andai kata terasa lapar, terdapat beberapa gerai menjual makanan dekat bahagian luar istana, so aku beli keledek bakar yang manis dia kalah anak dara Che Ta. Ada jugak yang menjual air panas dan ice cream. Perjalanan dari osaka castle ke train station agak jauh so biasakan diri untuk berjalan lama ok. Sebenarnya sepanjang masa kat Osaka ni kena jalan :)




Destinasi seterusnya ialah Tsutenkaku Tower. Time ni pun dah lewat petang jadi hari semakin gelap. Untuk maklumat menara ini setinggi 103m termasuk antena dan dibina pada tahun 1912 malangnya terbakar. Pada waktu Perang dunia ke II besi dari menara ni diambil untuk dijadikan senjata. Lepas perang tu barulah menara ini dibangunkan semula dan dibuka kepada orang ramai pada tahun 1956. 

Nak ke sini senang je korang amik Yamatoji Line dan turun dekat Shin Imamiya station (East Exit). Keluar je station terus nampak menara. 
Muka baik je sebab gayat... 

Selepas selesai pusing Tsutenkaku tower, kami ambil train terus ke HEP FIVE Ferris Wheel. Pening jugak sebenarnya nak mencari HEP FIVE ni walaupun sebesar alam. Tapi berkat usaha kami jumpa jugak. Korang kena masuk melalui HEP FIVE shopping mall dan terus ke tingkat 7, keluar je akan jumpa entrance ke ferris wheel. Kalau rasa takut gayat better jangan naik sebab bagi aku memang rasa sangat gayat, pelbagai benda korang akan fikir... Tapi jangan risau ferris wheel ni sangat kukuh dan tak bergoyang pun. Teknologi Jepun kena faham. :D

Turun dari Ferris wheels kami mencari makanan. Sedang asyik mencari restoran halal untuk dimakan kami telah memasuki satu kawasan yang ermm senang cakap gadis-gadis seksi sedang mencari pelanggan. Disebabkan tak jumpa restoran yang diyakini halal dan kaki dah penat melangkah serta salah seorang geng backpackers aku takut kalau-kalau dirinya ditarik oleh gadis2 maka kami ambil teksi untuk ke restoran Malaysia Boleh. 

Tariff teksi di Osaka bermula dari 600 Yen, jangan takut kerana orang jepun sangat baik dan tak lokek nak tolong orang. Tak macam bila kita travel ke sesetengah tempat asyik kena tipu / scam je. 

Pada yang nak tahu restoran Malaysia Boleh ini 3 - 5 minit berjalan kaki dari Umeda Sky Building. Kalau korang jenis berlari aku rasa seminit dah sampai. Makanan yang diorang sediakan ialah masakan Melayu dan Thai. Deco dalaman memang sama macam kat Malaysia. 

Diharap apa yang aku share ni dapat bantu korang plan travel trip korang okay...:)

ICOCA Pass to travel in Osaka, Kyoto & Kobe Japan

9:57:00 AM 0 Comments A+ a-

Hello everyone! I am sorry if I still can't get enough of Osaka. So today just to help you on what kind of pass should you use when you are about to travel in Osaka, Japan.

Great news to people who can't really speak Japanese (like me) as this ICOCA card will help you to travel in peace of mind. Ouch!!


Below are few advantages of using this card:-


1. You don't have to wait in line to purchase train ticket

2. You can use it to buy drinks / foods at selected stores
3. Save you time when your train is about to leave

Remember, in Japan TIME is very important. So the easiest way to know that is your train is, by just looking at the time at the platform.




This ICOCA card can only be use for JR WEST means it cover Kansai Airport, Osaka, Kyoto and Kobe area. (JR train, subway, private railways and buses. - some private rail not supported by ICOCA card)


Few tips to share if you are travelling in Osaka:-


- Print and get to know where is your hotel, airport and attraction places (This will gives you a view on how far the place is, and the travel time)

- Go to the Tourist Information counter and get the train map. Here, you can ask many question as you want and they will guide you to the right place.
- If your are not confident to take the train, just buy the Osaka Airport Limousine at the Tourist Information counter and you are ready to go.
- Please get a pocket data/ roaming before you enter Japan because not every place offers a free Wifi.

Hope my writing helps...

Percutian ke Jepun - Day 1

4:23:00 PM 6 Comments A+ a-



      Pengalaman bercuti ke Osaka memang sangat menyeronokkan!

Hari pertama aku di Osaka, sempat melawat hot spot untuk kaki shopping, iaitu Dontonbori. Kawasan ini terletak di daerah Namba. Lagi senang jika korang menaiki train, boleh turun di Namba Station.



dari Namba Station 
Pelbagai kedai menjual perhiasan seperti aksesori wanita, baju sejuk, winter boots, barangan kosmetik dan tentu sekali Japan street food boleh dijumpai disini. Kalau ada diantara korang yang meminati Macha tea bolehlah borong disini sebab rasanya sangat sedap... Nyumm

Jujur aku katakan yang kawasan ni lebih hidup pada waktu malam. Suhu sewaktu kami sampai di Dotonbori sekitar 5-7 darjah Celsius, tidaklah terlalu sejuk melainkan ketika angin kuat.


Dotonbori River Bridge
Kepada si pencari makanan Halal di Dotonbori ni boleh la ke Ali's Kitchen.  Makanan yang dihidangkan adalah Pakistan & Arab. Pemilik restoran ini sangat ramah sekali dan sedia membantu sekiranya korang ingin mencari tempat shopping terbaik di Osaka.

Trip to Japan !!!

4:21:00 PM 2 Comments A+ a-


Assalamualaikum semua... lama gila tak update kat sini...
Well just nak share my experience lepak kat Osaka for 5 days last week. Cuaca agak sejuk dalam 3-7 degree Celcius gitu... dengan angin around 26km/h for me ok la sebab last time visit Geelong, Aussie lagi sejuk sebab kena angin laut.


This time aku cuba untuk habiskan sebanyak waktu yang boleh untuk melawat tempat-tempat menarik di Osaka. Antaranya:
- Osaka Castle
- Dotonbori Street


- UMEDA Sky Building
- Universal Studio Japan
- Arashiyama Bamboo Grove
- Fushimi Inari Shrine
- Tsutenkaku Tower
- HEP Five Ferris wheel
- Tonbori River Cruise
- Yodobashi Mall
- Loft Mall

Nanti aku update details with itinerary and what kind of pass did i use for your guide kalau nak ke sana ok...!!!