Pasang Braces di Sg. Petani, Kedah

6:26:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum, hello semua.. Thanks for visiting blog aku. Lama dah tak update. Ok on this post nak share pengalaman aku pakai braces. Niat nak pakai tu timbul dah lama sebab aku jadi segan teramat dengan kondisi gigi aku yang tak tersusun dan everytime aku gosok gigi aku memang gusi akan berdarah. One more thing bila gigi teruk sangat kita akan rasa down untuk senyum especially bila nak bergambar. Hehehe...

So aku kuatkan diri untuk survey klinik pergigian sekitar Sg. Petani. Dalam banyak-banyak klinik yang aku survey, Klinik Dr Azreen dekat Lot 88 menjadi pilihan. Kenapa? Sebab:

1. Tak perlu tunggu sampai berbulan untuk pakai braces
2. Harga yang sangat berpatutan
3. Doktor yang lemah lembut dan sedia menjawab persoalan anda dengan baik
4. Dr Azreen ni bagi solution on problem kita, macam aku ada horizontal impacted wisdom tooth so aku risau kalau2 kena bedah. So doktor cakap no need as long as tak sakit. Braces tak ganggu wisdom tooth pun!!! I was so lega!....

So masa first time jumpa doctor untuk periksa gigi, dia tak tanya pun kenapa awak nak pakai braces... Obviously gigi aku memang perlukan Braces. Second she just bagi tahu if you confirmed, boleh ambil surat dari staff i then buat X-ray. Cost for 1st appointment tu free of charge. Compared balik masa aku try tanya dekat Metro Hospital last 4 years back, consultation pun dah cost me more than RM60, with Dr Azreen free !!!

So next step is buat X-ray, aku mintak buat X-ray kat Gov Hospital (i kan Malaysian) kena la fully utilize kemudahan untuk rakyat. Sadly mesin X-ray gigi rosak... 2 minggu aku tunggu diorang perbaik mesin tu but hampeh... So i visited Klinik Dr Husli and do my X-ray. Klinik Dr Husli ni actually mula2 yang aku pilih untuk pasang Braces, tapi bila tanya kena tunggu sampai 2-3 bulan so aku decided ke Dr Azreen je lah... X-ray yang aku kena ada 2 jenis tapi lupa dah nama dia so untuk X-ray aku bayar Rm250.

Sebab klinik 2 doktor ni dekat so, lepas je siap x-ray terus ke Klinik Dr Azreen and set for appointment. So staff doktor pun setkan Selasa, 21st Feb 2017 as my Bonding appointment. Proses dia mula dengan pakai mold macam kat bawah ni. Tak la teruk pun rasa dia. Aku punya mcm plastersing perisa strawberry ahahaha...



Sources: Pheonix Orthodontist


Then after that Dr masukkan menda ni untuk bukak mulut sebesar-besarnya...

source: Ask Orthodontic
Maka bermulalah sesi melekatkan besi-besi kecik tu dekat gigi... Tak sakit dan tak rasa pape pun masa Dr buat... ada sesetengah cakap sakit tapi bagi aku so far tak sakit pun la... Cuma ambil masa sikit untuk besi tu kering dan lekat betul2 dekat gigi... 2 kali jugak besi tu tertanggal masa doktor tengah nak ikat... Nasib tak tertelan... hahahaha
Before mula procedure, assistant doktor akan tanya korang nak pilih elastic band warna apa... aku tengah takot waktu tu tak sempat nak fikir nak warna apa so aku pilih hijau emerald. Tak tahu la apa warna dia after a month hehehe...

Untuk pemilihan berus gigi, Dr nasihatkan guna berus super soft contoh macam Systema 0.01mm mcm dalam iklan TV tuuu... beli flos dan berus kecik (interdental toothbrush).


Untuk bakal pemakai braces, cara terbaik untuk menjaga gigi adalah dengan mengosok gigi setiap kali lepas makan untuk menjaga kebersihan mulut dan mengelakkan bakteria yang mengakibatkan gingivitis.

Tips untuk yang memakai Braces:

1. Elakkan memberus gigi terlalu kuat kerana akan mengakibatkan lapisan enemel pada gigi terhakis dan gigi jadi sensitif. (jangan igt hati je sensetip yee)
2. Selain gosok gigi, gosok sekali lidah bagi menghapus bakteria penyebab bau mulut
3. Kalau lepas makan korang tak sempat nak berus gigi / malas, sila minum air putih banyak2 / kumur selalu to wash away food particle dalam mulut :D
4. Jangan guna ubat gigi pemutih / whitening mouthwash bila pakai braces. Sebab whitening product ni hanya akan bertindak pada lapisan yang dia boleh lalu, so nanti gigi akan bertompok lepas bukak braces nanti.

Total cost: 
1st consulation:  FREE
X-Ray @ Klinik Pergigian Dr. Husli: RM250 (2 Types of X-ray dalam bentuk CD)
Bonding (pasang braces) : RM850

RM1100 tak termasuk tooth extraction (cabut gigi)